Paprikás krumpli ahogy a család szereti, tunkolósan

A paprikás krumpli recept sok féle lehet, van aki virslivel szereti, más kolbászt tesz bele, hosszú lével tunkolósan, vagy éppen sűrűre, ahány házi annyi szokás. Ez egy nagyon egyszerű és nagyon finom étel, akárhogy is készítjük.

Elkészítés:

Két fej kockára vágott dinsztelt vöröshagymára a kb. jó egy kilónyi kockázott krumpli, füstölt szalonna bőrke, kb. 20 dkg szeletelt lecsó kolbásszal. Természetesen a hagymára két kiskanál piros fűszerpaprika került, egy félbevágott zöldpaprika, négy félbe vágott koktélparadicsom, só és paprikakrém.

A felkarikázott kolbász a főzés vége felé tettem hozzá, az már fedő alatt gyorsan belefőtt. Sok lével készítettem, amolyan tunkolósra a puha, de ropogós héjú kenyérrel, kovászos uborkával.

 

Klasszikus magyar paprikás krumpli recept

 

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya (krumpli)
  • 2 közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 pár kolbász (vagy virsli, ízlés szerint)
  • 1 zöldpaprika (opcionális)
  • 1 paradicsom (opcionális)
  • 3 evőkanál olaj vagy zsír
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1-1,5 liter víz

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A burgonyát hámozd meg, majd vágd közepes méretű kockákra. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A kolbászt karikázd fel. Ha használsz zöldpaprikát és paradicsomot, azokat is vágd fel kisebb darabokra.
  2. Pirítás: Egy nagy lábosban hevítsd fel az olajat vagy zsírt. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd üvegesre. Amikor a hagyma már üveges, add hozzá a fokhagymát, és pirítsd tovább egy kicsit.
  3. Paprika és kolbász: Vedd le a lábost a tűzről, és szórd meg pirospaprikával. Keverd össze, hogy a paprika ne égjen meg, majd tedd vissza a tűzre. Add hozzá a felkarikázott kolbászt, és pirítsd pár percig.
  4. Burgonya: Add hozzá a felkockázott burgonyát, majd keverd jól össze. Ha használsz zöldpaprikát és paradicsomot, most add hozzá ezeket is.
  5. Főzés: Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát (kb. 1-1,5 liter). Sózd és borsozd ízlés szerint. Forrald fel, majd vedd vissza a hőt, és főzd fedő alatt közepes lángon, amíg a burgonya megpuhul (kb. 25-30 perc).
  6. Tálalás: Amikor a burgonya megpuhult, a paprikás krumpli kész. Friss kenyérrel és savanyúsággal tálald.

 

Hozzászólások:

Hasonló receptek