Házi szilvás gombóc, ahogy a nagymamám tanította
A fahéjtól illatozó, pihe-puha gombóc visszahozza a gyerekkori ízeket, és a háziban nincs ízfokozó és tartósítószer. Az egész család imádja, nem lehet eleget készíteni belőle.
Hozzávalók:
- 20 szem szilva
- fahéj (ízlés szerint)
- 5 ek porcukor
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg zsír
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:

A szilvás gombóc elkészítéséhez a szilvákat félbevágjuk, és mindegyik közepébe teszünk egy kiskanál fahéjas porcukrot a mag helyére.
A megtisztított krumplit kockára vágjuk, puhára főzzük sós vízben, majd jól lecsepegtetjük. Gyúródeszkára borítjuk és még melegen összetörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután megszórjuk liszttel és hozzáadjuk a tojássárgáját és a zsírt. Összegyúrjuk, és ha kell még liszt, szórunk hozzá egy keveset (csak annyit, hogy a tészta összeálljon).
Egy deszkát belisztezünk, a tésztát kettéválasztjuk. Először csak a felét nyújtjuk ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban felteszünk vizet forrni. A kinyújtott tésztát kockákra vágjuk, rátesszük a szilvát és gombóccá formáljuk. A forró vízbe rakjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére, további 2-3 percig főzzük, hogy a szilva megfőjön benne.
A zsemlemorzsát a zsíron világosbarnára pirítjuk, majd összekeverjük a fahéjjal és a porcukorral, végül a morzsába forgatjuk a megfőtt gombócokat.