Tejfölös máktorta

Hozzávalók

Tészta:

230 g liszt
100 g vaj, hideg
5 g sütőpor
csipet só
1 db tojás
30 g cukor

Krém:

500 ml tej
200 g mák
100 g búzadara
100 g vaj (csökkenthető 50 g-ra)
150 g cukor
200 g tejföl
1 ek olaj

Tetejére:

400 g tejföl
3 db tojás
80 g cukor

Vajazzunk ki egy 26 cm-es tortaformát, az alját béleljük ki zsírpapírral.
A krémhez egy fazékban kis/közepes lángon sűrítsük össze a tejet, vajat, a cukrot, a búzadarát és a mákot. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a tejfölt és az olajat.

A tésztához egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a sót, keverjük össze. Morzsoljuk össze a vajjal, végül adjuk hozzá a cukrot és a tojást. Nyomkodjuk/terítsük bele az előkészített forma aljába, oldalára.
Öntsünk bele a krémet. Süssük előmelegített 180°C hőmérsékletű sütőben 25 percig.
Közben a tetejéhez a tojások sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, keverjük bele a tejfölt. A fehérjét verjük habbá és forgassuk ez előző keverékhez.

A 25 perces sütés idő leteltekor terítsük rá a tortára, vegyük vissza 175 °C-ra a hőmérsékletet és süssük további 40-45 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
Hagyjuk teljesen kihűlni a formában, majd vegyük ki és tegyük 2 órára a hűtőszekrénybe.

Forrás: gotovim-vkusno.livejournal.com

Hozzászólások:

Hasonló receptek