Meggyes-mákos pite

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
35 dkg finomliszt
20 dkg szoba hőmérsékletű margarin
0,5 cs sütőpor
10 dkg porcukor
csipet só
2 tojássárgája
2 ek tejföl (szükség esetén)
Mákos töltelék:
20 dkg darált mák
8 dkg cukor
1 citrom héja
2 dl forró tej
7 ek búzadara
4 ek baracklekvár
2 tojásfehérje
Meggyes töltelék:
1 üveg magozott meggy
8 dkg cukor
2 cs vaníliás pudingpor
Tetejére:
1 felvert tojás
Elkészítése:
A lisztet, sót és sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot is. Ezután beletesszük a margarint és jól elmorzsoljuk a száraz hozzávalókkal. Hozzáadunk 1 ek tejfölt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha szükséges, akkor adunk még hozzá tejfölt. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
A mákhoz hozzáadjuk a cukrot és a citrom héját, majd leöntjük a forró tejjel és jól összekeverjük. Közben a tojásfehérjéket felverjük kemény habbá. A mákhoz hozzákeverjük a búzadarát és a lekvárt, majd a tojáshabot forgatjuk bele óvatosan.
A meggyes töltelékhez a befőttet egy kisebb edénybe öntjük a levével együtt, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a pudingporokat és a cukrot, majd sűrűre főzzük. Kihűtjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát elfelezzük és az egyik felét a tepsi méretére nyújtjuk és beletesszük. Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a meggyeset és befedjük a másik kinyújtott lappal.
A tetejét lekenjük tojással, majd villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Csak teljesen kihűlve lehet szépen szeletelni. Porcukorral tálaljuk.

 

Hozzászólások:

Hasonló receptek