Kakaóscsiga kefirrel

Hozzávalók a tésztához:
kb. 36 darab mini csigához
– 250 ml kefir
– 40 dkg finomliszt
– 1 tojás
– 2 evőkanál olaj
– 2 dkg vaj
– 3 csapott evőkanál kristálycukor
– 1 csipet só
– 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
– kb. 4 dkg puha vaj
– 3 púpos evőkanál porcukor
– 1 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
1. A kefirt, tojást, cukrot, sót, szódabikarbónát egy tálba tesszük, összekeverjük és 5 percig állni hagyjuk (valószínű, hogy elkezd kicsit buborékozni). Hozzáadjuk az olajat, vajat és a lisztet is, összegyúrjuk. Jó lágy tésztát kell kapnunk, de ne ragadjon nagyon! Pici liszt vagy olaj hozzáadásával korrigáljunk az állagán. Letakarva 20-30 percig pihentetjük.
2. A tésztát 2 egyenlő gombóccá alakítjuk. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket 5 mm vastagra, kb. 25 cm széles téglalapra (a hossza nem tudom mennyi, de ha mini csigákat szeretnénk, akkor a szélessége ne legyen több 25 cm-nél!).
3. Egyenletesen megkenjük a puha vaj felével és megszórjuk a kakaópor + porcukor keverékének felével. Kb. másfél cm széles csíkokra vágjuk és mindegyik csíkot szorosan feltekerjük.
4. A kis csigákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A másik tésztagombóccal ugyanígy járunk el: kinyújtjuk, töltjük, csíkokra vágjuk, felcsavarjuk, tepsibe tesszük.
5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű sütőtől függően eltérhet! A lényeg, hogy a tészta inkább kicsit világos maradjon, ne süssük túl! Amikor az oldalai, teteje kezd szépen pirulni, vegyük ki a sütőből, akkor is, ha a közepe megnyomva még puha!)
6. Porcukorral meghintve kínáljuk.
7. Tipp: A tésztából összegyúrás után azonnal készíthetjük a finomságokat, de ha fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára és csak másnap reggel nyújtjuk, formázzuk, töltjük, sütjük, úgy is tökéletes lesz.
Nemrég olvastam, hogyha cérnaszállal vágjuk fel, nem nyomjuk össze a tésztát és nem hullik ki a töltelék.

 

Hozzászólások:

Hasonló receptek