Vargabéles
Vargabéles, ahogy mi szeretjük! Ez az adag egy 30×40 cm-es tepsihez elegendő
Hozzávalók
- 1 kg félzsíros tehéntúró
- 15 dkg finommetélt
- 5 db tojás
- 2,5 dl tejföl
- 15 dkg barna nádcukor
- 10 dkg mazsola
- 1 csipet bio vanília őrlemény vagy 1 cs. vaníliás cukor
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1,5 evőkanál búzadara
- vaj a tepsi kikenéséhez
- zsemlemorzsa
- 5 dkg darált, cukrozott a tetejére
- só
Elkészítése
Először is a tepsit kikenem vajjal, meghintem zsemlemorzsával. A finommetéltet, lobogó sós vízben pár perc alatt kifőzöm, leszűröm, majd hideg vízzel leöblítem.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig, habosra keverem. Hozzáadom az áttört túrót, a citrom reszelt héját, a tejfölt, a mazsolát és a búzadarát. Jól összekeverem, majd hozzáadom a lecsepegtetett finommetéltet és összeforgatom, hogy egyenletesen elkeveredjen.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzákeverem a masszához. Az egész masszát beleöntöm óvatosan a tepsibe, és eloszlatom egyenletesen, a tetejére pedig cukrozott darált mandulát szórok és így teszem be az előmelegített sütőbe. 190 fokon kb 50 percig sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm. Ha megsült, a sütőt lekapcsolva kissé kinyitom az ajtaját és hagyom langyosra hűlni.
A réteslapot általában kihagyom, mert szerintem az nem is fontos. Tökéletesen működik anélkül is és nem kell vele pepecselni. Igazából, annak idején, mikor még kezdő voltam a sütés-főzés terén, vargabélest szerettem volna készíteni, de a bevásárlásnál elfelejtettem réteslapot venni. Persze az akkor még eszembe sem jutott, hogy otthon is lehet rétest nyújtani -:) Így nem is került bele réteslap. Azóta így készítem.
Tálaláshoz felszeletelem és a tetejét kevés porcukorral meghintem.
A leírásban benne van a forrás, ahonnét a recept indult! Van amit én pl: cukor, diabetikusat használok – de ez ízlés dolga.
Elkészítés ideje: 80 perc
Elkészítés nehézsége: Könnyű