Vargabéles

Vargabéles, ahogy mi szeretjük! Ez az adag egy 30×40 cm-es tepsihez elegendő

Hozzávalók

  • 1 kg félzsíros tehéntúró
  • 15 dkg finommetélt
  • 5 db tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 csipet bio vanília őrlemény vagy 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1,5 evőkanál búzadara
  • vaj a tepsi kikenéséhez
  • zsemlemorzsa
  • 5 dkg darált, cukrozott  a tetejére

Elkészítése

Először is a tepsit kikenem vajjal, meghintem zsemlemorzsával. A finommetéltet, lobogó sós vízben pár perc alatt kifőzöm, leszűröm, majd hideg vízzel leöblítem.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával fehéredésig, habosra keverem. Hozzáadom az áttört túrót, a citrom reszelt héját, a tejfölt, a mazsolát és a búzadarát. Jól összekeverem, majd hozzáadom a lecsepegtetett finommetéltet és összeforgatom, hogy egyenletesen elkeveredjen.

A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzákeverem a masszához. Az egész masszát beleöntöm óvatosan a tepsibe, és eloszlatom egyenletesen, a tetejére pedig cukrozott darált mandulát szórok és így teszem be az előmelegített sütőbe. 190 fokon kb 50 percig sütöm, majd tűpróbával ellenőrzöm. Ha megsült, a sütőt lekapcsolva kissé kinyitom az ajtaját és hagyom langyosra hűlni.

A réteslapot általában kihagyom, mert szerintem az nem is fontos. Tökéletesen működik anélkül is és nem kell vele pepecselni. Igazából, annak idején, mikor még kezdő voltam a sütés-főzés terén, vargabélest szerettem volna készíteni, de a bevásárlásnál elfelejtettem réteslapot venni. Persze az akkor még eszembe sem jutott, hogy otthon is lehet rétest nyújtani -:) Így nem is került bele réteslap. Azóta így készítem.

Tálaláshoz felszeletelem és a tetejét kevés porcukorral meghintem.

A leírásban benne van a forrás, ahonnét a recept indult! Van amit én pl: cukor, diabetikusat használok – de ez ízlés dolga.

Elkészítés ideje: 80 perc
Elkészítés nehézsége: Könnyű

Hozzászólások:

Hasonló receptek