Túróval töltött zsemle
Adható cukorbetegeknek, fogyókúrában, gyomor-, máj-és epebetegeknek, köszvényben szenvedőknek, hasmenés után. Túróval töltött zsemle (cukormentes)
Nyersanyagszükséglet 1 főre
- zsemle 1 db,
- sovány túró (otthon készített) 50 g,
- alma 1 evőkanál 10 g,
- tejföl, 12%-os 1/2 evőkanál 10 g,
- tojás 1/3 db ,
- tej 5 evőkanál 100 g,
- vaníliarúd 1/3 rúd,
- citrom 1 szelet 10 g,
- édesítő 3 szem
Sokgenerációs kedvenc, amit a legügyefogyottabb háziasszony is képes elkészíteni
Elkészítése
A zsemle tetejét levágjuk, majd belsejét kiszedjük, a vaníliarúddal összeforralt tejjel leöntjük és állni hagyjuk. A tehéntúrót szőrszitán áttörjük, és a habosra kikevert tojássárgájához keverjük a keményre felvert tojásfehérjével, a hámozott, apróra vágott almával és az ízesítőkkel. A krémet összedolgozva a felpuhult zsemlébe töltjük, rátesszük a levágott tetejét.
Sütőlemezre rakva meglocsoljuk a maradék tejjel, előmelegített sütőben pirosra sütjük. Vigyázzunk, hogy ki ne száradjon. Melegen tálaljuk. Elkészítéséhez kb. 25—30 perc szükséges.
Energiaértéke: 1243 kJ (296 kcal), fehérje: 17,7 g, zsír: 6,8 g, szénhidrát: 40 g.