Rákóczi túrós…

A tésztához ezek kellenek:

250 g. liszt,
80 g. vaj,
50 g. porcukor,
1 tojás,
1/2 dl. tejföl,
késhegynyi szódabikarbóna.

A töltelékhez:

500 g. áttört túró,
150 g. cukor,
25 g. búzadara,
2 tojássárgája,
1 dl. tejföl,
2 tojásfehérje habbá verve.

A tetejére:

4 tojásfehérje,
90 g. cukor.

Elkészítés:

Kell még hozzá baracklekvár, amivel a kisült tésztaalapot megkenjük.
Mivel számtalan változatban el lehet készíteni ezt a sütit, én a nejem által készített finomságot ismertetem. Kisebbik fiam, aki nem csípi a túrót, is benyomott egy párat. Anyósom, pedig egyenesen megdicsérte az alkotót. Nem szokott fukarul bánni a Mama a dicséretekkel, de akkor is…

Mikor minden ki lett mérve, a tésztaalappal kezdtünk. Nejem csinálta, én meg néztem. Időnként kattintottam.
A szükséges, felsorolt hozzávalókból tésztát készített, majd kedvenc tepsijét kilisztezve, belefektette a kinyújtott tésztát. Ezt elő kell sütni, félkeményre.
Pont annyi idő szükséges hozzá, hogy a túrós krémet előkészítsük.
A félig sült tésztaalapot megkenjük baracklekvárral, majd ráborítjuk a túrókrémet, amit szépen elegyengetünk. Menj vissza a sütőbe!!! Közben kikeverjük a cukros habot. Az eredeti receptben tűpróbát javasolnak. Tessék mondani, minek? Pasiként, még én is tudok annyit, hogy a túró, nem lesz betonkemény a sütésnél, és mindig fog nyomot hagyni a tűn. A piskóta az más. Ez viszont nem piskóta!

Az eredeti recepteben az áll, hogy a túrókrém tetejére kell kenni a lekvárt, és nyomózsákkal, rácsokat formálni a sütire, majd ismét visszatenni sülni, amíg meg nem pirul.
Hátkéremszépen! A mi konyhánk okoskonyha! Okos, a Szakácsnő. Joga van saját kénye-kedvére átvariálni a receptet családja étvágyának, mielőbbi csillapítása érdekében. Nincs rács! Nem a börtönben vagyunk! Így a tetejére lett simítva a hab, majd szürreális mintákat rajzolt rá a nyomófecskendővel. Most aztán, tényleg addig sült, míg meg nem pirult.

Hozzászólások:

Hasonló receptek