Párizsis virág
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 3 dl tej, 2 teáskanál só, 5 dkg vaj
Töltelék:
23 szelet párizsi
Tetejére:
1 db tojás, szezámmag

Elkészítés:
- Langyos tejhez keverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A liszthez öntjük, a sót, a kockákra vágott vajat, a felfuttatott élesztőt, és jól összegyúrjuk, dagasszuk.
- Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú korongokat szaggatunk belőle. (Én egy olyan poharat használtam erre a célra, aminek akkora volt a szája, mint a párizsinak)
- A fele tésztára teszünk a párizsiból,majd befedjük őket egy üres koronggal.
- 8 vágást ejtünk rajta úgy, hogy a közepét nem vágjuk át, kb 1 cm rész egyben marad.
- Egymás melletti 2 cikket megfogunk 2 kezünkkel és ellenkező irányba kifelé fordítjuk és így tekerünk rajtuk egyet. Így járunk el minden cikkel.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és hagyjuk 20 percig pihenni.
- Ezután felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Forrás: amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu