Bifsztek (beefsteak) a legcsodásabb hús, amit valaha kóstoltam!

Készítsd el a recept szerint és fedezd fel ezt a csodás ízt! Még nem találkoztam olyannal, aki ne szeretné!

Hozzávalók

  • 80 dkg bélszín,
  • 1 dkg só,
  • 2-3 g törött bors,
  • 5 dkg zsír,
  • 5 dkg olaj,
  • 12 dkg füstölt szalonna.

Elkészítés

A bélszínt 3–4 napig száraz pácban tartjuk, megtisztítjuk. A 80 dkg-os bélszínt négy egyenlő szeletre vágjuk, bárd lapjával mindkét oldalára enyhén ráütünk és eredeti korong alakjára megformázzuk. A szalonnából vékony, hosszú szeleteket vágunk, szélessége a bifsztek magasságának feleljen meg. A szeletek oldalát körülfogjuk a szalonnacsíkokkal és zsineggel körülkötjük (ennek a műveletnek az a célja, hogy a bélszínszeletek szép, kerek alakjukat megtartsák). A szeleteket megborsozzuk, friss olajban megforgatjuk és 1/2 órára lefedve, félretesszük. Amíg a szeleteket pihentetjük, zsemle- vagy fehér kenyérszeletből a hússzelet nagyságának megfelelő szabályos, vékony korongokat vágunk és forró vajban vagy zsírban hirtelen megpirítjuk, felhasználásig melegen tartjuk, de ne szárítsuk meg. Serpenyőben zsírt hevítünk, hozzáadjuk az olajat, amelyben a bélszínszeleteket megforgattuk. Most a zsiradékot erős tűzre állítjuk, a szeletek két oldalát megsózzuk, beletesszük a zsírba és hirtelen, mindkét oldalát barnára sütjük. Az erős tűzön barnára sütött szeleteket mérsékelt hevítéssel, lassan sütjük 5-8 percig. Tálalásnál a zsineget leoldjuk a szeletekről, a szeleteket ráhelyezzük az előkészített pirított zsemleszeletekre, egy kevés pecsenyelével megöntözve azonnal tálaljuk, állnia nem szabad. Pecsenyelé helyett a szeletekre egy-egy diónyi vajat tehetünk és egy kis finomra vágott zöldpetrezselymet szórhatunk rá.

A bifszteket készíthetjük angolosan, félangolosan és teljesen kisütve; ezek szerint készítjük elő a szeleteket vastagabbra vagy vékonyabbra. Az angolos bifszteket nem verjük ki. A félangolosat veregetéssel kissé elvékonyítjuk, a teljesen kisütendő szeleteket vékonyra veregetjük, de ne legyen 1 cm-nél vékonyabb.

Igen kedvelt alakja a bifsztek tükörtojással: a tetszetősen, körettel tálalt bélszínszeletekre tükörtojást helyezünk.

Ha a kisütött bélszínszeleteket valamilyen vagdalékkal megkent, pirított zsemleszeletekre helyezzük és hozzáillő mártással tálaljuk, franciásan „turnedo”-nak (tournedos) nevezzük. A turnedók készítésénél minden műveletet előre elvégzünk: elkészítjük a vagdalékot, a mártást, megpirítjuk a zsemleszeleteket és közvetlenül fogyasztás előtt sütjük ki a szeleteket.

  1.  A pirított zsemleszeleteket libamájpürével megkenjük, ráhelyezzük a kisütött szeleteket és gombamártással leöntve tálaljuk.
  2. A pirított zsemleszeleteket finomra vágott, tojásos gombával kenjük meg, a kisütött szeleteket rátesszük és gombamártással leöntjük.
  3. A pirított zsemleszeleteket tojásos velővel kenjük meg, a ráhelyezett, kisütött szeleteket uborkamártással öntjük le.
  4. A pirított zsemleszeleteket sonkavagdalékkal kenjük meg. Szardellás vajat készítünk a következőképpen: 10 dkg vajat 1/2 tubus szardellapasztával simára keverünk, 2,5 cm átmérőjű hcngeralakra formázzuk és hűtőszekrényben keményre fagyasztjuk. Forró vizet és kést készítünk elő. A bélszínszeleteket kisütjük, a tálra rendezett zsemleszeletekre tesszük, forró vízbe mártott késsel egy szelet szardellás vajat helyezünk rá, ennek a közepére pedig egy szardellagyűrűt (ringlit). Berni mártást adunk hozzá.

Forrás: ketkes.com

Hozzászólások:

Hasonló receptek