Töltött karalábé leves
Hozzávalók: a töltelékhez
- 1 zsemle,
- 1 tojás,
- 1 kiskanál reszelt vöröshagyma,
- só,
- törött bors,
- 1 csokor petrezselyemzöld;
- a levesbe 4 szép zsenge karalábé,
- 1-1 szál sárgarépa meg petrezselyemgyökér,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál liszt,
- só,
- törött bors,
Elkészítése
Elöljáróban elkészítjük a tölteléket: vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és összemorzsoljuk a zsemlét, és áttörjük. Simára keverjük a tojással, az apróra vágott petrezselyem zölddel, a reszelt vöröshagymával, egy kevés sóval meg törött borssal.
Közben meghámozzuk a karalábékat, és leöntjük másfél liter vízzel, beleteszünk egy szál megtisztított, négyrét vágott sárgarépát, megsózzuk, és lefedve, lassú tűzön megpuhítjuk.
Amikor a karalábé már puha, kivesszük a levesből, belsejét éles szélű kiskanállal kivájjuk, és az üreget a töltelékkel megtöltjük. A levesbe rakjuk a kivájt karalábéforgácsot, újra felforraljuk, és csak akkor rakjuk bele egymás mellé a megtöltött karalábékat. (A legjobb lábasban vagy mély tűzálló tálban készíteni, hogy könnyen belerakhassuk a töltött karalábékat.) Lassú tűzön még 15 percig forraljuk, majd az olajból meg a lisztből készített világos rántással besűrítjük a levest.
Megtejfölözve adjuk asztalra. Minden tányérba egy-egy töltött karalábét rakunk, és arra öntjük a levest, tetejét meghintve finomra vágott petrezselyemzölddel.