Göcseji szilvás derelye – Hű, de rég nem ettem igazi házit!
Nagyon szeretem, és milyen régen csináltam! Ez már kínzás:) Listára felvéve ?
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- 3 tojás,
- 4 dkg só,
- 15 dkg vaj,
- 40 dkg szilvalekvár,
- 2 tojásfehérje,
- 40 dkg dióbél,
- 15 dkg cukor.
Elkészítés:
- A lisztből a tojással, csipet sóval, kis vajjal tésztát gyúrunk, majd sodrófával kb. fél centiméter vastagra nyújtjuk.
- Evőkanállal, a nyújtott tészta területének felére, ujjnyi távolságra szilvalekvárt teszünk, és a tészta üresen maradt felét ráhajtjuk. Ujjunkkal a két tésztalapot a lekvárhalmok között összenyomkodjuk, és derelyevágóval (rádlival) fölszeleteljük.
- Forrásban lévő vízben kifőzzük.
- Közben megdaráljuk a dióbelet, majd a vaj maradékán megfuttatjuk, és a kifőtt tésztát ebben meghempergetjük.
- Tálaláskor porcukorral hintjük.
Forrás: ketkes.com