Zöldségleves lestyános krumpligombóccal
Hozzávalók:
- 2 db sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- 1 fehérrépa
- zeller levél,petrezselyemlevél
- 1 kis karalábé
- néhány levél kelkáposzta
- egy marék zöldborsó
- 1 fél szál póréhagyma
- 1 ek.olaj
- só,bors
- 1 tyúkhúsleves kocka, vagy házi ételízesítő
- lestyánlevél, egy csokor petrezselyemzöld
- fél tv paprika,egy paradicsom
A gombóc hozzávalói:
- 2 db sült burgonya
- 1 púpozott evőkanál rozs,egy teáskanál fehér liszt
- 1 kisebb méretű tojás
- szárított lestyánpor
- 1 diónyi vaj
- 1 teáskanál olaj
- só,bors
Elkészítés:
A zöldségeket összevágjuk, majd az olajon megdinszteljük a sárgarépát, a zellert, a petrezselymet, a karalábét,póréhagymát, majd felengedjük vízzel ,sózzuk, borsozzuk, beletesszük a húsleveskockát, vagy házi ételízesítőt, a végén hozzáadjuk a borsót
Megszórjuk a zöld fűszerekkel.
Közben elkészítjük a gombócot.( Én most héjában sült krumpliból készítettem,de főtt krumplival is finom )
Egy tányérban összetörjük a meleg krumplit, hozzáadjuk a vajat, hogy jól beleolvadjon, amikor kihűl beleütünk egy tojást, és lassan hozzákeverjük a lisztet, egy mokkáskanál szódabikarbonát, pici olajjal összekeverjük a masszát és fűszerezzük. Vizes kézzel gombócokat formálunk és beletesszük a forró levesbe.Figyeljük, hogy nehogy szétfőjön.Én kb 5 percig főztem alacsony lángon.
Amikor megfőtt azonnal fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Forrás: blog.keva.hu