Turbolya leves
A turbolya a francia konyha egyik legfinomabb fűszere. Külsőre a turbolya a petrezselyemhez igen hasonló, íze azonban finomabb és jellegzetesebb.
Hozzávalók:
- 1 szem érett avokádó
- egy csokor turbolya
- 2 deci tejszín
- fél liter erős tyúk-,vagy zöldségleves (kockából)
- 2 púpozott evőkanál mártássűrítő
- szerecsendió
- 1 evőkanál ánizspálinka
- só
Elkészítése
Az avokádót meghámozzuk, félbevágjuk, a magját kiemeljük. A húsát kockára vágjuk, turmixgépbe tesszük, és hozzáadva a megmosott turbolyát és a tejszínt is turmixoljuk. Ha a püré túl sűrű, öntsük fel egy csésze levessel és ismét forgassuk meg.
Az avokádó pürét beleöntjük a forró levesbe és állandó kevergetés mellett első forrásig főzzük, (esetleg kevés mártásbesűrítővel besűríthetjük). A levest szerecsendióval ánizspálinkával és sóval ízesítve, kevés tejszínnel és turbolyával díszítve tálaljuk.
Levesek és saláták ízesítése mellett gyakran ajánlják töltelékekhez és ételdíszítéshez is. Bár szárított formában is kapható, mégis, ha tehetjük, friss turbolyát használjunk. Télire lefagyasztva tarthatjuk frissen. Omlettbe a turbolyát mindig apróra vágva vagy szeletelve, a többi fűszerrel (pl. petrezselyem, tárkony, metélőhagyma) együtt szórjuk.
A turbolya nemcsak zöldségek fűszere, de ürühúshoz, sült csirkéhez és grillhúsokhoz is kiválóan illik.
A marhahúslevesből, tejszínnel és tojássárgájával készített turbolyaleves világszerte ismert csemege.
Jó étvágyat!
Rattling wonderful info can be found on web
site.Raise blog range