Tejszínes sütőtök krémleves
Itt a sütőtök ideje! Egy őszi finomság
Hozzávalók
- 1 közepes sütőtök,
- 1 burgonya,
- 1 sárgarépa,
- 1 petrezselyemgyökér,
- víz (éppen annyi, amennyi a zöldségeket ellepi),
- 250 ml főző tejszín,
- só,
- bors,
- szerecsendió,
- őrölt chilipaprika vagy héj nélküli
- tökmag
Elkészítése
A sütőtököt félbevágjuk, fél karikákra daraboljuk, így már könnyen lehántható a kemény héja. Megpucoljuk a burgonyát, sárgarépát és a petrezselyemgyökeret is.
A zöldségeket felkockázzuk, egy lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, majd addig főzzük, amíg minden zöldség meg nem puhul. Főzés után a zöldségeket összeturmixoljuk, beleöntjük a negyed liter főzőtejszínt. Ízesíthetjük borssal, szerecsendióval
Tálalás előtt darált csilipaprikával tesszük pikánssá. Aki a csípős nem szereti, annak az olívaolajon egy kicsit megpirított héj nélküli tökmagot ajánljuk.