Pilóta keksz – megcsináltam dupla adagból
Nagyon megéri anyagilag is, és az íze nagyon finom, és nem utolsó sorban, nem tartalmaz semmit ízfokozót, vagy ártalmas dolgot. Ma megcsináltam, dupla adagból kb: 80db lett, nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál sötét kakaó
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 25 dkg vaj
A krémhez:
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál keményítő
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 tábla étcsokoládé
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
Elkészítése
Összegyúrjuk a tésztához a lisztet szódabikarbónával, cukorral, tojással, sóval és vajjal. Kétfelé vesszük a masszát. Hozzágyúrjuk az egyikhez a kimaradt kakaót. Minimum 1 órára hideg helyre tesszük pihenni.
Elkeverjük a krémhez a tojást cukorral, liszttel, keményítővel és kakaóval. Hozzáadjuk a tejszínt és elkezdjük főzni. Mikor már kezd besűrűsödni, beletördeljük a csokoládét és beletesszük a vajat. Jó alaposan kihűtjük a krémet.
Kinyújtjuk a tésztát. Kiszaggatjuk tetszőleges formára (a tetejét díszíthetjük másféle szaggatóval is).
Készre sütjük a kekszet 180 fokos sütőben körülbelül 10 perc alatt.
Összeragasztunk egy fehér és egy barna korongot a kihűlt krémmel.
A minta megoldható—egy kisebb pogácsa szaggató jó a közepéhez, aztán villával szurkálunk csóvákat, de lehet más minta is. Nézzetek körül, biztos van olyan poharatok (pl.talpas) melynek mintás az alja. Rányomjuk és kész. A csóvákat megoldhatjuk derelye vágóval is.
Jó étvágyat
Forrás: kedvencreceptek.com