A sárgabarackból finom levest főzhetünk, több receptet kipróbáltunk, azonban ezt egyik sem múlja felül. Nem lehet megunni ezt a fenséges édes ízt. Ha szereted a barackos finomságokat, ezt próbáld ki!
Hozzávalók
- 50 dkg sárgabarack
- 3 dl félédes fehérbor
- 20 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál porcukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál piskótamorzsa (babapiskótából)
- só
- mokkáskanyálnyi őrölt fahéj
- 1/2 citrom reszelt héja
Elkészítése
A barackokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd héját lehúzzuk, magjukat eltávolítjuk. A gyümölcs felét egy deci bor meg tíz deka cukor keverékében megfőzzük, majd egy szűrőkanállal a levesestálba szedjük, és a levét félretesszük.
A maradék barackot a piskótamorzsával egy liter — a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal meg csipetnyi sóval ízesített — vízben 15 percig főzzük, és szitán áttörjük vagy turmixoljuk. Végül a maradék borral meg cukorral elkeverjük, és a tűzre visszatesszük.
A tojásfehérjéből a porcukorral kemény habot verünk, és a lassan forró levesbe galuskákat szaggatunk belőle. A két tojássárgáját a félretett főzőlével simára keverjük, és tovább verve, a tűzről lehúzott, forró levesbe csurgatjuk. Ha egy kissé kihűlt, a levesestálba öntjük, és néhány órára hűtőbe tesszük. Közvetlenül tálalás előtt a habgaluskákat a tetejére fektetjük.