A legfinomabb őszi desszert, ami egészséges is: mézes, fahéjas sütőtök

Az ősz egyik legcsodálatosabb, legemblematikusabb zöldsége a narancssárgás sütőtök, ami ráadásul finom is. Sok antioxidánst, vitamint (például A-vitamint), káliumot (230 mg) flavonoidokat, polifenolokat és karotint (120 mg) is tartalmaz. Kevés benne viszont a só (2 mg) és a kalória is (13 egység 100 grammban).

A sütőtöknek szívvédő hatása van, rákellenes hatóanyagokat is tartalmaz, és karbantartja az agyműködést is.

A sütőtökben nagyon sok kálium van, amely energiát ad és szabályozza a vérnyomást, megelőzve az érrendszeri betegségeket. A gazdag rosttartalmának köszönhetően nagyszerű emésztésserkentő is.

A méznek és a fahéjnak is csodás hatóanyagai vannak: a mézben sok a vitamin, az ásványi anyag, a jótékony enzimek, savak, antioxidánsok. A fahéjnak pedig remekül fertőtlenít, de megakadályozza a vérben lévő cukrok zsírokká való átalakulását is.

Szükségünk lesz:

  • 1 közepes méretű sütőtökre
  • fahéjra
  • mézre
  • citromhéjra

Elkészítés:

Tetszés szerit szeleteljük, vagy vágjuk fel a sütőtököt, majd helyezzük egy tepsibe, amelyet kivajaztunk, vagy kiolajoztunk előtte. Ezután mehet is a sütőbe, állítsuk azt alacsony hőfokra. 30–35 perc alatt el is készül, ha kissé kihűlt, csorgassuk végig mézzel, hintsük meg fahéjjal és citromhéjjal.

Forrás: filantropikum.com

Hozzászólások:

Hasonló receptek