Legényfogó linzer

A legényfogó linzer egy alapjában véve egyszerű sütemény. Kakaós és „sima” linzerkarika között egy kis lekvár. Egyszerűen nagyszerű…. – szokták mondani, s ez esetben abszolút igaz.

A végeredmény ugyanis meglepően finom. S mint minden linzer tartós is, ráadásul minél tovább áll, annál puhább. Persze nem árt, ha lezárva tartjuk, nem szellős helyre kitéve tányérban.

A legényfogó linzer hozzávalói –

0,5 kg liszt
15 dkg zsír, vagy margarin
15 dkg cukor
pici só
1 egész tojás és egy tojás sárgája a tésztához
1 tojás fehérje a fehér tészta cukorba mártásához – ez elhagyható, helyette lehet porcukros
egy sütőport
1 citrom héja
1 kanál tejföl
kakaó 3-5 dkg
lekvár az összeragasztáshoz
kristálycukor a fehér tészta mártásához – ha porcukrozzuk, akkor erre nincs szükség.

A tészta összeállítása, elkészítése –

A lisztbe belemorzsoljuk a zsiradékot, ami akár vaj is lehet, a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. De gyorsan, nem kell vele óvatoskodni. Ha még ragad, akkor teszünk hozzá egy kis lisztet, belegyúrjuk.

Amikor már jó az állata, akkor az egészet kétfelé vágjuk, az egyik egy kicsivel kevesebb legyen. Az lesz majd a kakaós része. Azért kellett kevesebb, mert abba még beledolgozzuk a kakaóport.

Ha szép egyenletes, akkor kinyújtjuk a tésztákat, s lehetőleg azonos számú fehér korongot, és kakaósat szúrunk ki. Dolgozhatunk pohárral, nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy más kiszúróval. A lényeg, hogy a két színt azonos formával, és azonos mérettel vágjuk ki.

Ha úgy döntünk, hogy a fehér tésztát tojásfehérjével és cukorral is bevonjuk, akkor a tojásfehérjét villával felverjük, minden fehér korongot belemártunk, utána pedig kristálycukorba mártjuk, aztán sima talpával a sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.

180 fokon sütjük ki, nagyjából negyedóra alatt el is készül.

Utána jönnek a kakaós korongok. Ugyanúgy kisütjük őket.

Majd amikor meghűltek, akkor kikevert lekvárral szépen összeragasztjuk. Alulra kerül a kakaós tészta, felülre pedig a világos. Amennyiben nem tojásfehérjéztük-cukroztok a fehér korongokat, akkor az egészet leszórjuk porcukorral.

A leeső, maradék tésztát összegyúrjuk, és abból is korongokat szúrunk. Ezt addig folytatjuk, amíg az összes tészta feldolgozódik.
Hosszú ideig friss tészta, abból a fajtából, ami idővel nem szárad, hanem puhul.

Hozzászólások:

Hasonló receptek