Túrós-mákos szelet – finom szaftos sütemény, szeretni fogjátok!

Nagyon finom lett, jóízűen falatoztuk mindannyian. A hosszú lista ellenére meglepően könnyű elkészíteni, szívből ajánlom Nektek! 🙂

Hozzávalók egy 40×24 cm-es tepsihez:

  • 150 g finomliszt
  • 100 g zabliszt
  • ½ kávéskanálnyi  só
  • 120 g puha vaj
  • 10 g élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor (ennyi belefér, mert úgyis megeszi az élesztő :))
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl

A máktöltelékhez:

  • 250 g darált mák
  • 100 g porxukor (nyírfacukor vagy xilit darálva)
  • 2 ek. lekvár (meggy, narancs, barack vagy ami van)
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. puha vaj
  • kb. 130-150 ml tej

A túrótöltelékhez:

  • 250 g félszáraz tehéntúró
  • 100 g porxukor
  • 1 ek. folyékony édesítő
  • 2 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 cs. vaníliaízű pudingpor

  • Elkészítés:

    1. Meleg tejben a kristálycukorral elkeverve, felfuttatjuk az élesztőt, kb. 10 perc.
    2. Ezalatt a lisztet elkeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a puha vajjal.
    3. Az élesztős tejet, a tojás sárgát is hozzákeverjük, majd annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen kezelhető puha tésztát kapjunk. Kb. 1 órát kelesztjük.
    4. A mák hozzávalóit összefőzzük annyi tejjel, hogy kenhető krémet kapjunk, majd félretesszük hűlni.
    5. A túró villával összetörjük, hozzáadjuk az édesítőt és porxukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a tejfölt, a pudingport és összekeverjük. Nem baj ha folyós mert a tojáshabtól és a sütéstől megszilárdul.
    6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
    7. A tésztát kinyújtjuk, kicsit nagyobbra, hogy a tepsi oldalára is felkanyarodjon, egyszerűbb, ha már a méretre vágott sütőpapíron tesszük ezt, majd belehelyezzük a tepsibe, és villával megszurkáljuk.
    8. Nálam nagyon lágy lett kelés után és féltem, hogy a mákot nem tudom rákenni, mert elhúzza, kiszakítja a tésztát, ezért hűtőbe tettem 10-15 percre.
    9. A hűtőből kivéve ráterítjük a máktölteléket és szépen elsimítjuk.
    10. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, összeforgatjuk a túrós masszával és a mákos rétegre simítjuk.
    11. kb. 50 percig sütjük 180 fokon, gázsütő 3-as fokozatán, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Porcukorral tálaljuk.

Forrás: barbikonyhaja.blogspot.hu

Hozzászólások:

Hasonló receptek