Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam

Hozzávalók: 4 személyre

Örökzöld palócleves ahogy a nagy öregektől tanultam

– 2 db paradicsom
– 2 evőkanál finomliszt
– pirospaprika
– őrölt bors
– kömény
– só
– 2 liter húsleves
– 1 db citrom leve
– 2 dl fehérbor
– 1 csokor petrezselyem zöldje
– 1/2 liter tejföl
– 1-2 babérlevél
– 2 gerezd fokhagyma
– 30 dkg vöröshagyma
– 40 dkg bab
– 40 dkg burgonya
– étolaj
– 80 dkg báránycomb
– 2 db paprika
Csipetke
– 1 db tojás
– 3 evőkanál finomliszt

Ez a leves nyáron, bográcsban elkészítve a kedvenceim közé tartozik, viszont a hideg telet is képes bearanyozni. A megmosott bárányhúst apró kockákra vágom, forró vízzel leforrázom, így nem érződik ki a birkára jellemző íz- és illatanyag. A finomra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, majd a tűzről levéve ráteszem a köménymagot. Hozzáadom a fokhagymát és a fűszerpaprikát; a pirospaprika könnyen megéghet, ezért nem a forró olajba szórom. Beleteszem a kockára vágott húst, és visszatéve a tűzre, kevés vízzel felöntve párolom. Párolás közben fölaprózom a paradicsomot, paprikát; a burgonyát kockára, a babot pedig 2-3 cm-es darabokra vágom. Ha a hús már majdnem megfőtt, mindezt hozzáadom, és a húslevessel felengedem. Sózom, borsozom, babérlevéllel ízesítem, és lassú tűzön addig főzöm, amíg minden megpuhul. Tejfölös-lisztes habarással sűrítem a forrásban levő levest. A végén belelöttyintem a fehérbort és a citrom levét, s egyet forralok rajta.

Csipetke

Levesbetétként csipetkét készítek 1 tojásból és 3 evőkanál lisztből. Vágott friss petrezselyemmel megszórva tálalom.

Hozzászólások:

Hasonló receptek