Jókai bableves, füstölt csülökkel

Vágysz valami laktató finomságra? Akkor érdemes kipróbálnod ezt a fenséges levest, de készülj fel rá, hogy egy tányér után nem lehet abbahagyni!

Hozzávalók

Leveshez:

  • 15 dkg kolbász,
  • 25 dkg füstölt sertés csülök,
  • 15 dkg száraz bab,
  • 15 dkg sárgarépa,
  • 5 dkg petrezselyem gyökér,
  • 5 dkg zeller gumó,
  • 8 dkg vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 0,5 dkg fűszerpaprika,
  • 5 dkg finomliszt,
  • 0,5 dl olaj,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 2 dkg só

Csipetke: 1 tojás, 5 dkg liszt, só

Elkészítés:

A főzést megelőző napon a babot beáztatjuk, a finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, fűszerpaprikával megszórjuk, és vízzel felengedjük. A csülköt ebben a lében 1 órán keresztül főzzük, majd hozzáadjuk a beáztatott babot, a zúzott fokhagymát és kb. fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a kockára vágott sárgarépát, petrezselyem zöldet és zellert. A csülök sós ízétől függően utána sózzuk. A megmaradt olajból és lisztből rántást készítünk. A finomra vágott petrezselyemzöldjét beleszórjuk, átfuttatjuk benne és a fűszerpaprikával megszórjuk. Hideg vízzel felengedjük és a tejföllel simára keverjük. A bab puhulása után a csülköt kivesszük és a levest a rántással besűrítjük, a karikára vágott kolbászt, és az apró kockára vágott csülköt a levesbe tesszük, átforraljuk. Betétként kifőzött csipetkét adunk hozzá.

Csipetke: a keményre gyúrt tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk ki, és lisztes kézzel borsónyi darabokat csipegetünk a forrásba lévő levesbe, és 3 percig forraljuk.

Forrás: bidista.com

Hasonló receptek